Kebolehpasaran Mahasiswa: Abroad VS Local Graduates

Last night, as I watched Azzairi Rosle and Dato Rohana appeared in the television show talking about a very interesting topic “Kebolehpasaran Mahasiswa”, my heart vaguely fall for a pin interest to keep on staying tune. Not because I wanted to watch my two favourite personas there, but because of the aura brought by the topic itself. Basically I wasn’t just listening but trying to brainstorm the intipati lah konon sebab menonton rancangan academic-based. Kan. Haha.
Okay, when Azzairi pointed out a point that our graduates are produced of averagely good quality as wished by our respective institutes and not having too much problem to be marketed, but the problem lies on the market itself which appeared to be quite selective and limited, I am quite agreed with this statement.
Just that Azzairi pointed the point with so much maturity but me as his junior, I am having another scope of point of view on its own elaboration. Priorly, I regard the sub-point “Graduan Dalam dan Luar” negara under this idea.
So here goes my point of view…
Bismillahirrahmanirrahim…
I’ve been in this situation whereby me and few other friends (too bad, they are all students of abroad institutes) made a visit to our beloved MRSM PC.
And we had a chance to chit chat with a new principal ruling the almameter.
Here goes the conversation:
Principal : Hey, sekarang you all study mana?
Syakirah : Baru tamat IB and will be pursuing our degree in this September.
Principal : Oh really? So how much you scored for IB?
Syakirah : 43 (out of 45 markah penuh IB).
Principal : That’s damn high! So you further mana lepas ni?
Syakirah : Medicine, Cardiff UKinsyaAllah.
Principal : Wow congrats congrats. How bout you? (staring at Syazwani)
Syazwani: 41.
Principal : Wow that’s good also. So further mana?
Syazwani: Medicine, UK. But tak tau lagi placing mana.
Principal : OK. You? (haa haa so came my turn)
Kiasatina : Saya UM je and… (belum sempat ni nak cakap course apa ni)
Principal : (Turns her head instantly and asked Ummu). You?
Ummu     : Dentistry, Al Azhar.
Principal : Oh okay, that’s quite good also bla bla bla.
*sambil pasang muzik Jangan Tinggal Daku*
Nampak tak permainan dia?
Nampak tak macam mana di peringkat secondary education pun sudah ada diskriminasi terhadap pelajar dalam dan juga luar negara?
Nampak tak macam mana seorang pelajar boarding school mendapat expectation daripada gurunya?
Dan agak agak boleh nampak tak mana letaknya pelajar dalam negara ini berbanding pelajar luar negara, apabila beralih kepada alam pekerjaan suatu hari nanti?
People,
This is where the problem lies.
When our people are having their own mindset that graduates from abroad institutes are first class graduates, compared to our own motherland graduates which lie as a second class holder.
Saya tak salahkan cikgu saya.
Tapi saya salahkan budaya yang wujud di dalam norma cikgu cikgu saya.
Secara natural nya, seorang pelajar MRSM (especially MRSM BITARA) sebaik sahaja menjejakkan kaki ke situ, hala tuju mereka seolah olah telah ditetapkan terlebih dahulu. Misalnya pelajar lelaki you guys are expected to undergo Engineering, abroad of course.
Pelajar perempuan pula, we are all expected to undergo Medicine, abroad jugaklah sebolehnya.
Engineering.
Medic.
Term yang sangat terbudaya di sekolah berasrama penuh. Atau mungkin juga di sekolah sekolah biasa.
So wujudlah keadaan di mana apabila anda menjadi pelajar Medic, pelajar Engineering, harapan cikgu telah terlaksana.
Sigh.
How about those who did not fell interest in pursuing studies in these two major areas?
How about those who prefer to do law, architecture, urban studies, literature, in our country?
How about those who wanted to study the courses above but those are not being offered by major scholars like JPA or MARA?
Okay mungkin agak bercelaru di situ, cakap pasal medic engineering tetiba pulak nak rojak dengan courses lain.
Tapi berbalik kepada conversation kami dengan madam principal tadi, saya belum pun sempat nak cakap saya buat course apa tapi dengan sebut UM je beliau telah memalingkan muka. Acaner?
So kalau sekalipun saya katakan saya pelajar two critical courses yang cikgu cikgu expect kan sangat itu, let’s say UM, Medic. Masihkah beliau berminat untuk teruskan conversation dengan saya?
Sedangkan bila diberitahu UM pun dah tak layan.
Who cares? Mungkin katanya.
That was situation occurring on school bench level.
Not counting numbers of cases occurring in job street level.
Whereby employers tend to choose oversea graduates rather than local graduates.


Mengapa?
Sebab pelajar luar ada advanced communication skill?
Sebab pelajar luar lebih berdikari?
Sebab pelajar luar lebih bercorak praktikal bukan teoretikal?

Jawabnya communication skill bukan diukur di atas keputusan “Speaking or Listening” Bahasa Inggeris semata mata di atas slip periksa. Sebaliknya macam mana graduan boleh menawan hati employer ketika interview session dilaksanakan. Sebab tu kita ada interview.
Jawabnya berdikari mereka kerana itu tuntutan hidup di sana. Apa kami di dalam negara tiada cabaran hidup lantas dihukum kami tidak berdikari?
Jawabnya salahkan silibus dan corak pembelajaran universiti andai dikatakan kami tidak praktikal.
Cuma dengan sedikit luck yang tidak menyebelahi kami setelah tamat SPM, kami dihukum kurang berkualiti berbanding graduan luar negara lantas kebolehpasaran kami adalah tidak seberapa.
Seriously.
Mentality matters.
Sekali lagi,
Saya menyokong Azzairi, mahasiswa tidak bermasalah tetapi pasaran yang terhad, itu bermasalah.
Hentikan diskriminasi.


p/s Congrats those yang baca sampai habis!
p/s #2 I wrote in BM! wehoo
Advertisements

12 thoughts on “Kebolehpasaran Mahasiswa: Abroad VS Local Graduates

  1. Kia! Setuju dengan awak. Tak suka bila orang diskriminasi kan camtuh. Belajar kat mana mana semua sama. Ilmu yang kita belajar tu yang penting, bukan tempat kita belajar. huhu

  2. Tak semua cg di pc mcm tu. Pada saya semua sama, sb apa ukuran kejayaan? Kejayaan bukan pd nama tempat ijazah kita dikeluarkn, tp kejayaan kita merebut peluang kerja di pasaran. Tak semestinya belajar luar negara akan menjamin peluang kerja, dan tak semestinya yg belajar dlm negara ni rendah tarafnya…bg saya drp belajar di negara yg miskin, mundur dr kita, better study local je…..

  3. Mentaliti masyarakt itu sendiri perlu diubah. Terlalu mudah menilai kecemerlangan Mahasiswa/i. Belajar di dalam atau luar negara itu sama saja. Punya cabaran yg tersendiri. Benar, yang bermasalah adalah pasaran bukan mahasiswa.Kualiti Mahasiswa Tempatan juga setanding dengan kualiti Mahasiswa Luar Negara.

  4. I know that feeling. Kecik hati betul bila cikgu kumpul nama siapa yang belajar oversea sebab nak announce masa ulangtahun sekolah yang ke-10. Padahal 5-6 orang self-sponsored. Bila cakap dengan cikgu, “Saya ambik ICT.” Nanti dia jawab, “Kenapa kamu ambik ICT, bukan engineering? Membazir je kamu belajar.” Suka hati lah nak ambik ICT ke ape. puih. Hahahaha…

  5. Seriously, i agree wit ur point. 🙂

    Mentaliti dorang, luar lbih baik drpd dlm sbb klw balaja kt luar tu kononnya hebat..bla..bla.. yg blaja kt dlm mcm kolot kot.

    if so, knp la kt msia ni dorg nk bukak u byk2 kn..huhu.. there's no point klw takat nk buka sje2.

    yg sebenarnya, belajar je kt mne2 , sme je. yg pnting ilmu yg ad bleh dimanfaatkn. baru la betul blaja.. huhu

  6. Student from abroad pun ramai study kat Malaysia. And universiti kt Malaysia pun byk top2. Yg study kt luar Malaysia, rezeki mereka. Mgkin kita study kt Malaysia je tp kerja kat luar negara. Kerja apa dan kat mana tu lg penting sbb kita nk hidup dgn duit hasil kerja kita bkn hidup dgn kt mana kita study. Kerjaya, swasta lebih bersikap terbuka tp kerajaan byk bagusnya juga. Sama ja. Kita lah kena buat sebaik2nya masa interview. Mana pun cerok bumi kita pegi, andai ada rezeki disitu, insyaAllah milik kita jua akhirnya.

  7. I dont think nowadays employers prefer choosing ovrsea grads rather than local grads. I have lotsa examples of local grads with way higher paying job than ovrsea grads. Ni semua mindset makcik2 je yg oversea lebih baik. Hahaha.

Would love to hear from you!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s