Weekends. Again. PART II

Malay POST! Sebab nak kasik orang faham and penuh feel, so kena buat Malay.

Camni cerita nya, my previous post about my weekend tu part gembira weekend I hari ni. And it occurred kat Berjaya Times Square. Before I pegi TS, I, Mira and Fun jimba kat Jalan TAR dulu. Mira nak cari dress dia and I nak cari shawl. Malam EMAS dah dekat..nak buat camna..

So, pendek kata, turun je stesen masjid Jamek tu, we headed to kedai kat situ, cantik cantik laa shawl dia. I finalized tiga bijik shawl ni, kira yang paling I berkenan laa.. tapi biasa laa, sifat cerewet tu ada kan, nak buat camna. I pun cakap la kat worker tu, reserved dulu, I nak gi beli inner shawl dulu, nanti I datang balik. (Padahal nak gi usha yang lain).. hehe

Dia macam okei je tapi dia suruh I hang balik tiga shawl yang I dah try tu. Mira duk cakap tak payah la Kia tak payah.. I was like, eh… biar betul? Dia pekerja ke I pekerja? Tapi time tu Mira dah keluar from kedai tu, I was torn in between. Nak hang ke tidak?? So, I nak panggil Mira balik, tapi pekerja tu grab tangan I dia cakap, kamu gantung balik. Time tu cool lagi, sebab I tak kisah kena gantung balik shawl tu (even it is not my job).

Tapi nak dipendekkan cerita, tauke dia yang duk di sebalik tabir tuh pon tiba tiba menjerit, “HOI BUDAK JAHAT, JAHAT DIH KAMU NIH? GANTUNG BALIK!!” Mana tak terkejut beruk aku! Tiba tiba panggil jahat, eh…ni dah melampau. I balas laa balik, “Saya bukan kerja kat sini, tu hak saya customer nak pilih pilih mana saya nak, kat supermarket pun promoter susun balik, apasal kedai tepi jalan kena customer yang susun??”

Dia pun meletop lah! Dia datang depan I, dia pegang tangan! I cuaaaak sangat time tu, lutut dah ketar. I boleh membidas apa dia serang but my weakness bila orang marah sebab I cuak tengok muka garang. Nak nak muka dia garang gila. Dia cakap, JAHAT DIH MU NIH! DAH LA TENGOK SEMUA, BUKAN NAK BELI PON! PASTU TAK NAK GANTUNG BALIK! MU JAHAT DIH BUDOK KELANTAN! MU DUK KELANTAN KAT MANO?

Hah? Mana dia tau I org Kelantan? Dia tu betul org Kelantan, cakap ada slang. Tapi I tak mengaku I Kelantanese sebab nanti menang laa dia. So I cakap, “SAYA BUKAN ORANG KELANTAN, AKAK LA ORANG KELANTAN”. *Hati dah cuak sangaaat, lutut dah ketarketar*

Dia tersenyap. Tapi dia tukar topic. Selain asyik duk repeat MU BUDAK JAHAT, dia pon tiba-tiba cakap “AKU SUMPAH MU JADI ANAK DARA TUA!!” Masya-Allah, nak sumpahsumpah orang pulak.. Dia ingat dia tu saint sangat laa? Doa dia makbul sangat laa? Time tu nak tergelak pun ada, nak nangis pon ada. I balas laa “SAYA NI BUKANNYA TAK LAWA, AKAK TU BETUL LA. AKAK TU LAA ANAK DARA TUA”

Ni dia balas “HEH! AKU DAH KAHWIN DAH! AKU ADA ENAM ORANG ANAK *sambil tunjuk enam ngan muka stress gila*! ANAK AKU ENAM-ENAM MASUK UNIVERSITI! BUKAN MACAM MU, BUDAK SEKOLAH BODOH!” ni banyak kali sangat dia repeat…. Yang peliknya aku ni budak sekolah ke? Pastu Mira ada cakap time tu, KUANG AJA GILA POMPUAN NI. And dia dengar, pastu dia maki Mira pulak and tak tau macam mana terkeluar la pulak “AKU DAH ADA LAKI! LAKI AKU TUH DATUK! DATUK MU PEHE DOK??” time tu I dah geram sangat tapi lutut duk ketar lagi (penakut betul) tapi I cakap “KALAU DAH NAMANYA DATUK TU BININYA DATIN. KALAU NAMANYA DATIN TAKDE LA PULAK DUK BERNIAGA TEPI JALAN TAR. MACAM TAK KENA”. Dia balas apa taw, “MU INGAT MU TU LAWA? HUDUH! MU HUDUH! POTONG BIJIK KAT BAWAH BARU TAW! HUDUH!” (I tak taw apa dia mencarut ni tapi dah matanya duk tengok kat situ, I tak bodoh untuk interpret benda cam tu. Sumpah malu tapi kuaaaang aajaaaaaaa!)

Ada satu time tu pekerja dia tu cakap aa, “DIA BAIK, DIA DAH NAK BELI TAPI NI KAWAN DIA NI JAHAT! (Dia tunjuk kat Mira)” sebab tu Mira kena serang ngan tauke tu tapi Mira buat muka dunno. Then I jugak laa kena serang sekali lagi. Eeee apa massalah laa makcik tu? Tolong aa, setakat tiga tudung tak hang and supposedly that is not even my job, dia dah nak lost tempered? Tak maju ni orang camni..

And tu Cuma sikit je yang dapat diceritakan. Situasi sebenar lebih memalukan and menyayat hati. Bayangkan camna muka I dengan orang duk keliling gerai dia tu, jadi tukang tengok je. Tapi ada customer bila I keluar tu diorang duk pujuk cakap dia tu memang kuang ajar camtu. And ada some of them yang dah kena, dah masak dengan perangai dia. But the prob is, I tak masak ponn.. of course terkejut kena marah camtu sekali. Mira pulak duk cakap KAU BAIK SANGAT TU APAHAL? Ni bukan masalah baik tak baik, tapi kalau tangan dah kena pegang, pastu suara kuat gila, I’m not able to bear it. Masuk rumah hantu takpe ada orang teman nak takut pon, tapi here I’m alone.

So, conclusion, I bukan nak memburukkan siapasiapa. In fact, I tak mencarut macam dia, pantang lah orang mencarut nih. Sangat tak puas hati dengan peniaga camtu, dia bawak imej negara kot, kalau terjerit macam duk dalam zoo camtu, apa reflectionnya? I benda nih sebulan dua lagi boleh lupa tapi kalau tourists’ eye of view, macam mana? Is this what we called Malaysians? Yang tinggi budi bahasa, budi bicara? Mana campak semua tu?? Harum di depan, sundal di belakang.

Bawak bertaubat laa Datin…

Advertisements

9 thoughts on “Weekends. Again. PART II

  1. wei kalau aku ade dkt situ jwbnye pnjg lagilah kate2 kesat dye. kau ckp je cmni dh alang2 kau xngaku kelantanese tu. kau ckp ' wei betina,kau kelantan p blek ngeri aa jangan nk dok mnyemak kt kl ni memalukan org bndr and rkyt mlysia je. kalau aku bwk ni dkt kementerian mmmg mahkamah laa jwbnye! and cnfirm aku mng!sbb etika berniaga customer alyas right. mu tk pena blajar etika berniaga ka?awat mu bole dpt lesen berniaga. muka mu cantik sgt ka. hantu kak limah lg cun sial..aku nak g balai ni nk g report kau tnggu betina kau tunggu..' tu br muqaddimah.bg setepek mcm tu…

Would love to hear from you!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s